Mit érdemes enni edzés előtt?

Aki rendszeresen sportol, az saját tapasztalatból tudja, hogy egyáltalán nem mindegy, mi van a gyomrában, amikor edzeni indul.

Az is már-már közhely, hogy kiegyensúlyozott étkezés kell ahhoz, hogy a lehető legjobb eredménnyel járjon a sporttevékenység. A nagyobb intenzitású edzések során ugyanis a szénhidrátok a fő energiaszolgáltatók, míg a hosszabb, kevésbé intenzív edzések esetében a zsírok jelentik az üzemanyagot, az izomépítéshez pedig egyebek mellett fehérjék kellenek.

Mit együnk edzés előtt?
Mit együnk edzés előtt?

Az már kérdésesebb, hogy mikorra érdemes időzíteni az evést. Dr. P. Darrell Neufer és munkatársai megvizsgálták, miként befolyásolja az edzés során nyújtott teljesítményt az, hogy a résztvevők mennyivel korábban fogyasztottak szénhidrátban gazdag ételt. A Journal of Applied Physiology szaklapban megjelent cikkük szerint azok mutatták fel a legjobb eredményt a speciális szobakerékpáron való tekerés során, akik négy órával korábban étkeztek, ám közvetlenül a mérés előtt elfogyasztottak egy energiaszeletet is.

 

Az efféle energialöket utolsó pillanatban való befalása könnyen kivitelezhető, sőt! – viszont szép dolog az elmélet, de a főétkezés ilyen pontos időzítése kevésbé megvalósítható. Ha azt célzod meg, hogy kondizás előtt 2–3 órával kajálsz, már jó nyomon jársz.

 

Ha azonban a strandszezon fenyegető közeledésével a célod a fogyás, akkor hatékonyabb lesz a zsírégetés, ha kevesebb étellel is beéred edzés előtt, ráadásul javul az inzulinérzékenységed is.

 

Egy kutatócsoport Edward Ryan Jr. vezetésével azt próbálta kideríteni, hogy a (legális!) teljesítményfokozó szerek, konkrétan a koffein mikori bevitele a legeredményesebb. A Journal of Strength & Conditioning Research című tudományos lapban megjelent vizsgálatból az derült ki, hogy a koffein akkor hatott leginkább, ha közvetlenül sportolás előtt fogyasztották, míg ha 1-2 órával korábban, akkor alig volt kimutatható hatása.

 

A folyadékbevitel szintén alapvetően meghatározza a teljesítményt. A kutatások arról árulkodnak, hogy a többség dehidratált állapotban kezdi meg az edzést, így különösen figyelj oda, hogy felhajts 3-4 deci vizet, vagy még inkább izotóniás italt.

 

Ha a fentieket betartod, a tested már készen áll a megmérettetésre, a többi pedig fejben dől el. Jó edzést!